Կաթի կազմը

Կաթը բավական բարդ ու բազմադիսպերս համակարգ է: Նրա մեջ նյութերի պարունակության տատանումները կախված են տարբեր գործոններից կենդանու ցեղից, ծնի ժամկետից, հասակից և այլ անասնաբուծական գործոններից։ Կովի կաթի միջին կազմը.

Բաղադրիչ     մասերը

Միջին քանակը %-ով

ջուր

87 - 87,5

չոր նյութեր

12-13

կաթնաշաքար

4,5 - 4,7

սպիտակուցներ,

3,2 - 3,6

այդ թվում

կազեին

ալբումին

գլոբալին

 

2,7-3,2

0,4 - 0,7

0,05 - 0,2

կաթնայուղ

3,2-4,3

հանքային աղեր

0,6-0,7

լիմոնաթթու

0,12-0,14

լեցիտին

0,035-0,10

խոլեստերին

0,013-0,04

վիտամիններ

0,002 - 0,003

ածխաթթա

0,012-0,014

միզանյութ

0,007 - 0,008

 

Հայաստանի Հանրապետությունում կաթի բազիսային յուղայնությունն ընդունված է 3,6%։

Տարբեր կենդանիների կաթի միջին կազմը

Կենդանու տեսակը

Բաղադրությունը %

չոր նյութեր

յուղ

Սպիտակուցներ

կաթնա­շաքար

հանք­ային աղեր

ընդհանուր 

կազեին

Ոչխար

18,30

6,70

5,86

4,80

4,78

0,96

Այծ

13,70

4,40

4.10

3.30

4,40

0,80

Գոմեշ

17,45

7,70

4,35

3,57

4,57

0,79

Ուղտ

13.70

4,50

3,50

2,60

5,00

0,70

Զամբիկ

10,10

1,00

2,10

1,10

6,70

0,30

Եղնիկ

36,70

22.50

10,30

8.70

2,50

1,40

Խոզ

16,00

4,60

7,30

6,00

3,10

1,00

Ճագար

30,50

10,40

15,50

տվյալ չկա

2,00

2.60

Ավանակ

10,36

1,60

1,20

0,70

0,55

0,51

Շան

23,00

9,30

9,71

4,15

3,11

0.91

Կատու

18,37

3,30

9,10

3.12

4,91

0,51

Մածուն,  Կեֆիր,  Յողուրտ, Կաթնաշոռ,

Պաղպաղակի պատրաստումը

Կաթնային շամպայն

հետ դեպի ագրովերամշակում բաժին>>

հետ դեպի խորհրդատվություն բաժին>>

հետ դեպի բուսաբուծություն բաժին>>