< Նախորդ հոդվածը
17.10.2012 Կատեգորիա Շիրակի ԳԱՄԿ նորություններ, Գյուղատնտեսական նորություններ
Ըստ erkir.am

Հայաստանը մթերքի առումով ինքնաբավ երկիր է


Հայաստանը մթերքի առումով ինքնաբավ երկիր է

Հայաստանը մթերքի առումով ինքնաբավ երկիր է

Հոկտեմբերի 16-ը Պարենի համաշխարհային օրն է, որն ամբողջ մոլորակը նշում է` 1981 թվականից սկսած:

 

Օրվա կապակցությամբ «Ինչպես է պետք կերակրել Հայաստանի բնակչությանը»թեմայով հանդիպում էր կազմակերպվել Սպառողների ազգային ասոցիացիայի նախագահ Մելիտա Հակոբյանի և Սպառողների ազգային ասոցիացիայի մարկետինգի և մոնիտորինգի բաժնի պետ Ֆրունզե Հայթյանը:

 

Ըստ բանախոսների` Երկիր մոլորակի բնակչության 10-20 տոկոսը կիսաքաղծ կամ սովյալ վիճակում է, եւ փառք Աստծո, որ մենք նամն խնդիր չունենք  եւ հուսանք` չենք էլ ունենալու: Աշխարհի գիտնականները մտածում են արհեստական սննդամթերք պատրաստելու մասին, իսկ Հայաստանը, մասնավորապես` կաթնամթերքի, մսամթերքի, հացաբուլկեղենի արտադրության առումով կարելի է ինքնաբավ երկիր համարվել. թեեւ որոշ հումք ներկրում ենք, բայց արտադրանքը մենք ենք տալիս:

 

«Մենք ունենք արտահանման մեծ պրոբլեմ, պետք է այնքան զարգանանք, որ ներկրող երկրից վերածվեց արտահանողի»,- ասաց Մելիտա Հակոբյանը:

 

Իսկ Ֆ.Հայթյանը ներկայացրեց ներկրվող և տեղական արտադրանքի մոնիտորինգի արդյունքները` նշելով, որ հացաբուլկեղենի 90 - 95 տոկոսը տեղական արչտադրության է,   կաթնամթերքի` 95 տոկոսը,  մսամթերքի` 70 տոկոսը,   բնական հյութերի` 60 – 65 տոկոսը, զովացուցիչ ըմպելիքների` 98 տոկոսը, ոգելից խմիչքների` 65 -70 տոկոսը, որոնցից գինին` 80 տոկոս, իսկ կոնյակն ու շամպայնը համարյա 100 տոկոսով մեր տեղականն են:


To top